Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Τα Πέντε «W»

  

 


Τα Πέντε «W» (Who, What, Where, When, Why) είναι ερωτήματα των οποίων οι απαντήσεις θεωρούνται βασικές στη συγκέντρωση των πληροφοριών. Αναφέρονται συχνά στη ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ.

Η μετάφρασή τους στα Ελληνικά, καταλήγει στο μοτίβο: 3Π, 1Τ και 1Γ.

Η μέθοδος λέει: Κάθε ερώτηση, θα πρέπει να έχει μια πραγματική απάντηση,  απαραίτητα στοιχεία για να συμπεριληφθούν σε μια γραφή (ρεπορτάζ) με πληρότητα. Είναι σημαντικό ότι, καμία από αυτές τις ερωτήσεις δεν μπορεί να απαντηθεί με ένα απλό "ναι" ή "όχι".

 

 (Ποιος ...Τι > πως ... Πού ... Πότε ... Γιατί...)

 

 

Ας δούμε όμως μια «ΠΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗ προσέγγιση» των παραδοσιακών Πέντε «W» (3Π, 1Τ και 1Γ)

 

Από ΠΟΥ ενημερωνόμαστε;

Social media: Και ας έχουν παγκοσμιοποιήσει το δικαίωμα λόγου με «όρους εταιρείας».

 

ΠΟΙΟΣ κυριαρχεί;

Fake news: Άνθησαν εκεί όπου υπήρχε ανταγωνισμός και πόλωση

 

ΠΩΣ ενεργούμε;

Η ανάγκη διαρκούς ενημέρωσης (βλ. πανδημία) επιτάχυνε τη μετατροπή της κοινωνίας -σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι στο παρελθόν- σε κοινωνία της ενημέρωσης, σε κοινωνία των ειδήσεων. Λίγοι είχαν εκπαιδευτεί να διακρίνουν την πληροφορία «μέσα» στην είδηση ή «μέσα» στην προπαγάνδα (βλ. πόλεμος Ουκρανίας).


ΤΑΣΕΙΣ:

Σε έκτακτες συνθήκες πολλά Μέσα έγιναν εκπρόσωποι της πολιτικής εξουσίας έναντι του πολίτη και όχι εκπρόσωποι του πολίτη έναντι των εξουσιών. Δεν υπήρξε κατ’ ουσία «πολιτική διαχείριση της κρίσης» (βλ. υγειονομικής). Αντιθέτως, παρατηρήθηκε «διαχείριση της κυριαρχίας σε συνθήκες κρίσης…». Επίσης, αναπτύχθηκε η “Δημογιογραφία”: Σύνθετη λέξη. Από το «δημοσιογραφία» και το «αγιογραφία».

 

ΓΙΑΤΙ παρακολουθούμε;

Πάρα πολύς κόσμος δεν αναζητά πολλαπλές πηγές για την ενημέρωσή του, αλλά κυρίως επιλέγει μονοδιάστατες πηγές ενημέρωσης που έρχονται να ενισχύσουν τα υφιστάμενα “πιστεύω” του και την επιχειρηματολογία του έναντι άλλων.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα Πέντε «W»

      Τα Πέντε « W » ( Who , What , Where , When , Why ) είναι ερωτήματα των οποίων οι απαντήσεις θεωρούνται βασικές στη συγκέντρωση των πλη...